Oto Arıza Testi ile ilgili; arıza kodlarının nedenlerinı ve ne anlama geldiğini ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağız;
Motor Arıza Lambası;
Araçlarda Motor arıza lambası (check) yanması birçok farklı değişkenden kaynaklanıyor olabilir. Bazıları çok masum bazıları ise aracınız için tehlikeli ve daha büyük arızaların habercisi olabilir. Bunun için bu arızanın hangi nedenlerden yandığını ve nasıl söndürülür olarak sizleri aydınlatmaya çalışacağız.
1- Aracınızda lpg donanımı var ise : Aracınız lpg’li ise lpg motor arıza lambası yanmasını sağlayabilir. Bunun sebebi hava akış metresi, oksijen sensörü gibi yakıt yanma sistemleri kontrol eden müşürlerin mevcut değerlerindeki lpg kaynaklı değişimlerdir. Çoğu zaman herhangi bir sorun teşkil etmezler. Ama yinede baktırmakta fayda var, Çünkü başka bir sebepten yanıyor olabilir. İletişme geçtiğiniz taktirde Mobil araçlarımız cûzi bir miktar karşılığında ilgili noktanın tesbiti ve girelimesini yapmaktadır.
2- Eksoz Atım Sisteminde Problemler : Katalitik konvektör ve Lambda Sensörü arızaları sebebiyle araç yakıt karışımının zenginliğini kontrol edemez ve motor ikaz ışıgı olan check lambasını yakar. Bu gibi durumlarda genelde araç beyninden arıza silinerek ayarlar tekrar yapılır. Eğer bir daha yanıyor ise Lampda sensörü değişebilir yada katalitik konvektör kontrol edilebilir.
3- Yakıt Sistemi sebebiyle yanabilir : Motor arıza lambası benzin yada mazot filtresinin aşırı dolması yada pislenmesi ile yanıyor olabilir, Filtre bakımlarınızı en son ne zaman yaptırdığınızı hatırlayın ? Bir diğer ihtimal de nereden yakıt aldığınızdır. Yakıt aldığınız yeri kontrol edin. Ruhsatsız yol kenarı ucuz yakıt satan bir yerden alıyorsanız değiştirmenizi öneririz.
4 – Bakımların Düzenli Yapılmaması : Ateşleme sistemi, bobin, buji filtre ve diğer aksamların düzenli olarak bakımının yapılması hem yol güvenliği açısından hem de bu tip arızaları almamak için önemlidir. Arıza ışığı yanıyor ise bakımlarınızı zamanında emin ellerce yapılmasında fayda görüyoruz.
Aracınızda bu yazdıklarımıza ragmen ilgili değişiklik ve revizyon işlemlerinden sonra halen motor arıza lambası yanmaya devam ediyor ise Motorun tüm testlere tabi tutulması gerektiğini belirtmek isteriz.
Motor arıza ışığının yanmasına genellikle aşağıdaki parçalar neden olmaktadır.
Oksijen (Lambda) sensörü
Hava akış sensörü
Buji, buji kabloları ve akü
Standart dışı yakıt
Katalitik konvertör
EGR valfi
Termostat
Yakıt enjektörleri
Arıza Tespit Ekspertiz Hizmeti Olarak;
Satın almayı düşündüğünüz ikinci el otomobillerin arıza tespitini yapıyoruz. Oto Arıza Tespit cihazıyla her marka ve model araç için bilgisayarlı arıza tespit cihazı kullanarak motordaki varsa arızaları tespit ediyoruz. Gelişen otomotiv teknolojileri ve araçlarda bu işlem çok kolay. Elektronik uygulamaların yaygınlaşmasıyla araç arıza tespit cihazlarıyla arızanın tespiti hem çok kolay hemde kesin sonuç vermektedir. Arıza tespit cihazı ile yeni sistemlere zarar vermeden güvenli ekspertiz hizmeti veriyoruz. Bu sayede araç alım satımlarında tarafların güvenle alış veriş yapmalarının en önemli unsuru olan sağlam ya da arıza raporunu güvenle müşterilerimize sunabiliyoruz. Sürekli gelişen otomotiv teknolojileri ve araçlarda elektronik uygulamaların yaygınlaşması sebebiyle test cihazları her geçen gün önem kazanıyor. Bu sayede araç alımlarında birçok sorunu ortadan kaldırmış oluyoruz. Gelişen otomotiv sektöründe hata payını sıfırlamak ve aracınızın yıpranmasının önüne geçmek için son teknoloji diyagnoztik cihazlarla aracınıza zarar vermeden ölçümler yapılmaktadır.
Diagnostik testi ile aracınızın beyninin elektronik aksamında;
- Şanzuman beyni arıza kontrolü
- Airbag beyni arıza kontrolü
- Araç beyni parçaları kontrolü
- Elektronik aksam arızakontrolü
Yapılarak, almayı düşündüğünüz aracın herhangi bir arıza kaydı varsa rapor halinde alınmasını sağlar.
Araç Beyni Nedir? (ECU-ECM)
ECU-ECM (elektronik kontrol unit) ya da ( elektronik control modülü) açılımı ile halk dilinde araç beyni olarak adlandırılmaktadır.
ECU tüm motor yönetimi ve kontröllerden sorumludur ve motorun çalışma şartlarını sürekli olarak denetler parametreleri hesaplar ve sürekli olarak değişkenleri ayarlar.ABS sisteminde de ECU benzer bir göreve sahiptir. Tekerlek devir sensörleri aracın hızını ölçerken, sürücünün frene basmasıyla ECU, fren merkezine ve kaliperlere belirli aralıklarla hidrolik göndererek tekerleklerin kesintili olarak (Kilitlenmeden) yavaşlamasını sağlar.
Adana Teknik olarak ikinci el otomobil alım satımda arıza tespit işlemi için Adana’da bize bekliyoruz.